Çorumgaz tarafından yapılan açıklamada, “Olayın yaşandığı dairede daha önce LPG ile kullanılmış olan şofbenin şirketimizin onayı olmaksızın doğal gaz tesisatına bağlandığı, şofbenin bacasının ‘Te’ parçası kullanılarak aspiratör bacasına bağlandığı, doğal gaz kaçaklarına karşı en önemli emniyet unsuru olan menfezin streç naylonla kapatılarak içeriye temiz hava girişinin önlendiği görülmüştür. Hiçbir kural gözetilmeden, hiçbir emniyet ölçüsü dikkate alınmadan, hatta mevcut menfez de kapatılarak tesisata bağlanan bu cihazın çalıştırılması sonucunda kaçınılmaz vaka yaşanmıştır.” denildi.

Zehirlenme vakasının meydana geldiği apartmanın ısınma sisteminin merkezi sistem olarak projelendirildiği, zehirlenmenin yaşandığı dairenin ise sadece ocakta gaz kullanmak için projelendirildiğinin belirlendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çorumgaz’ın onayı olmaksızın gazlı tesisata müdahale edilmiştir. Bu müdahale sırasında bir yangın, patlama yaşanmamış olması ayrı bir şanstır. Hiçbir vasfı olmayan yetkisiz kişilere iş yaptırılarak tehlikeye davetiye çıkarılmıştır. Doğalgaz tesisatlarının sertifikalı firmalarımızın yine sertifikalı ustalarına yaptırılması yasal bir zorunluluktur. Ancak vatandaşlarımız daha az bedel ödemek adına bu tür şahıslara iş yaptırarak hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını riske atabilmektedir. İçeriye yanma havası sağlayan menfez, daire sakinlerince müdahale edilerek işe yaramaz hale getirilmiştir. Menfezler kapatıldığı zaman bulunduğu alana temiz hava girişi mümkün değildir. Bir de aynı alana hiçbir standarda uymayan cihaz bağlandığında her türlü olumsuzluk beklenmelidir.” denildi.

Menfezin öneminin vurgulandığı açıklamada “Vatandaşlarımız gaz açıldıktan sonra içeriye soğuk geldiği gerekçesiyle menfezleri ya tamamen iptal etmekte ya da bu vakada olduğu gibi üzerini kapatarak işe yaramaz hale getirmektedir. Oysa menfezlerin ortam sıcaklığına etkisi önemsenmeyecek kadar cüzidir. Daha önce LPG ile çalışan bir cihaza doğalgaz bağlanmıştır. Bu dönüşümün de yetkili servisler tarafından yapılması zorunludur. Bacalı bir cihaz olan şofben, bacasız olarak kullanılmıştır. Her ne kadar görünüşte bacaya benzer bir bağlantı olsa da bu bağlantı yok hükmündedir. Bu cihaz çalıştırıldığında atık gazın tamamen dışarıya atılması mümkün değildir. Dışarıya atılamayan atık gaz, menfezin kapatılmasıyla CO (karbonmonoksit) olarak içeriye dolmuştur. Şartnameye uygun olarak kullanıldığında doğalgaz en güvenli yakıttır. Ucuz işçilik veya ucuz cihaz bahanesiyle işleyişe müdahale edildiğinde hiçbir değerle ölçülemeyen vakalar yaşanabilmektedir. Bu vaka ucuz atlatılmış bir vaka olarak nitelenebilir. Can kaybı yaşanmadığı gibi yaralı vatandaşlarımız da hafif şekilde etkilenmişlerdir. Ancak bazı anlayışlar terk edilmediği sürece her an daha ağır vakalarla karşılaşılması da söz konudur. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için aşağıdaki hususlara titizlikle riayet edilmesi önem arz etmektedir. Menfezler asla kapatılmamalıdır. Şirketin onayı olmadan tesisatlara müdahale edilmemelidir. Sertifika almayan firmalara iş yaptırılmamalıdır. Sertifikasız veya sertifikalı bir firmada kayıtlı olmayan ustalar muhatap alınmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

You may also like

More in Asayiş