Bakırcılar Arastası’nda Çekiç Sesleri Her Geçen Gün Azalıyor

Çorum’un tarihi Bakırcılar Arastası’nda çekiç sesleri her geçen gün azalıyor. Sayıları her geçen gün azalan bakır işleme ustaları mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Bakırcılık mesleği zamana direniyor. Çorum’da bir zamanlar çekiç seslerinin yükseldiği bakırcılar arastasında artık sessizlik hakim. Mesleğin son temsilcileri olan yarım asırlık ustalar, bakırcılık sanatını yaşatmaya çalışıyor. Çekiç seslerinin giderek kaybolduğu arastada mesleği devam ettiren ustaların sayısı artık iki elin parmaklarını geçmiyor. Bakır işlemeciliğine gönül veren ustalar azalan çekiç sesleri arasında mesleklerini yaşatmaya devam ediyor.

Bakırcılar çarşısındaki ustalardan 65 yaşındaki Halil Uysal, 15 yaşında başladığı mesleği 50 yıldır sürdürüyor. Ustalarından öğrendiği sanatla evini geçindirdiğini anlatan Halil Usta, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek kimsenin olmamasından dolayı üzgün. “Çırak olarak başladığımda bu arastada 100-150 esnaf vardı, artık birkaç kişi kaldık” diyen Halil Uysal, bakırcılık sanatının bitmek üzere olduğunu söyledi.

Ustalar bakırlarını uzun ve zahmetli bir sürecin ardından birer sanat eserine dönüştürüyor.  Bakırlar geçmişte olduğu gibi artık gündelik hayatın bir parçası olmak yerine dekoratif bir eşya olarak kullanılıyor.

Bakır işleme ustası Murat Yanar da el sanatlarına yönelen ustalardan birisi.  Bakıra çok rağbet kalmadığı için çok fazla iş yapamadıklarını anlatan Yanar, “Çorum’da yaklaşık 120 dükkan vardı. Şimdilerde toplasan 10 kişi kaldık” dedi.

Çekiçle dövülerek şekil verilen bakır eşyalar, ince ince işlenerek bir sanat eserine dönüştürülüyor. Çorum Bakırcılar Çarşısında birbirinden değerli ürünleri piyasaya süren yılların ustaları şimdilerde çırak bulmakta zorlanıyor.

1969’dan bugüne mesleği yaşatan Musa Çakmak da alüminyum, plastik ve çelik ürünlerin yaygınlaşmasından sonra bakır ürünlere ilginin azaldığını söyledi. Musa Çakmak, belediyenin kendilerine çok büyük destek verdiğini, bu destekler sayesinde semaver ve bakır el sanatlarını yaşatmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Gençlerin artık sanat öğrenmek yerine kolay yoldan para kazanmaya çalıştıklarını anlatan Musa Çakmak, “Sanat öğrenip rızkımızı kazanalım diyen yok. Herkes kolay yoldan para kazanmanın peşinde.” dedi.

 

 

 

 

You may also like

More in Eğitim