Hitit Üniversitesi ve İskenderun Üniversitesi’nin işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında diz, kalça, omuz gibi eklemlerde bulunan hasarlı kıkırdak doku yerine kullanılabilen biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadığını belirleyen biyotribometre cihazı geliştirildi.  

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca ve İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kanca’nın işbirliğinde geliştirilen biyotribometre cihazın Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.

Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca, yaptığı açıklamada, eklem rahatsızlığı bulunan insanlar için hasarlı kıkırdak yerine kullanılan biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansına dair verilerin elde edilmesinde yapılan testlerin standartlara uygun olmasının büyük önem arz ettiğini, ancak Türkiye’de söz konusu verilerin geleneksel test cihazları ile elde edilebildiğini söyledi.

MALİYETİ YURT DIŞINDAKİ MUADİLLERİNE GÖRE ÇOK DAHA DÜŞÜK

Yaklaşık 250 bin liraya geliştirilen cihazın, yurt dışındaki muadillerine göre çok daha hesaplı olarak piyasaya sürülebileceğini ifade eden Kanca, “Cihazımızın piyasaya sürülmesi için sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmalarla temas halindeyiz. Bir an önce piyasaya kazandırılması için girişimlerimiz devam ediyor. Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olarak bu cihazla ülkemize ciddi bir katkı sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

You may also like

More in Gündem