Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre, ocak ayında bazı bölgelerde yüzde 100’ün üzerinde yağış artışı yaşandı.
278,4 mm ile Rize en çok, 25,0 mm ile Iğdır en az yağış alan iller oldu. En düşük sıcaklığın eksi 34,4 derece ölçüldüğü Van’ın Özalp ilçesi, Türkiye’nin en soğuk noktası oldu.

2022 Yılı Ocak Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Türkiye geneli ocak ayı yağışları normalinin üzerinde, geçen yıl yağışlarının altında oldu. 2022’de Ocak ayı yağışı 87,3 mm, normali (1991-2020) 69,8 mm ve 2021 yılı ise 93,8 mm olarak ölçüldü. Yağışlar normaline göre yüzde 25 artarken, geçen yıl Ocak ayı yağışlarına göre yüzde 7 azaldı. Bölge geneli yağışlarda Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Ege bölgeleri normallerinin altında yağış aldı. En fazla azalma yüzde 25 azalma ile Marmara Bölgesi’nde gözlendi.
 

ÇORUM’DA YAĞIŞLAR YÜZ GÜLDÜRDÜ

Türkiye’nin 2020’de en az yağış alan ili olarak kayıtlara geçen kentte, barajlardaki su rezervi kritik seviyeye düşerken, tarım sektöründe verim kaybı bazı köylerde yüzde 80 seviyelerine ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi gibi kurumlar, vatandaşların kuraklıktan en az oranda etkilenmesi için çeşitli projeler hayata geçirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşadığı tespit edilen çiftçilere 2021 Ocak ayında yaklaşık 82 milyon lira tutarında destek ödemesi yapıldı. Kentte dolu ve sel baskını gibi afetler nedeniyle mağdur olan çiftçilere de 5 milyon lira destek sağlandı.

Metrekareye düşen yağış miktarı 30 yılın ortalamasına göre 2,5 kat arttı

Çorum’da 2022 yılında etkili olan kar yağışı, “kuraklıktan kurtuluşun başlangıcı” olarak görülüyor.

Meteoroloji İl Müdürlüğü verilerine göre Çorum’da, kuraklığın etkisini göstermeye başladığı 2019 yılı Ocak ayında metrekareye 52,1, 2020 yılı Ocak ayında 27,4, 2021 yılı Ocak ayında ise 27,8 kilogram yağış düştü.

Ocak ayının son 30 yıllık yağış ortalamasının 37,4 kilogram olduğu kentte 2022 yılı Ocak ayında metrekareye 85,8 kilogram yağış düştü. Ortalamanın 2,5 katı yağış alan kentte bazı bölgelerde kar kalınlığı 56 santimetreye kadar ulaştı.

Kuraklıkla mücadelenin yerini karla mücadelenin aldığı kentte yağışlı havanın bahar aylarında da devam etmesi bekleniyor.

Kar birikintileri iş makineleriyle baraj havzasına taşındı

Kuraklıktan ötürü vatandaşların su problemi yaşamaması için birçok proje hayata geçiren Çorum Belediyesi, yoğun kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarına ağırlık verdi.

Kent merkezine 53 kilometreden içme suyu getirmek üzere 2020 yılı Nisan ayında 83 milyon lira bütçeyle ihale edilen Koçhisar İsale Hattı Projesi 2021 yılı Aralık ayında tamamlandı. Çorum Belediyesinin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli yürüttüğü çalışmayla şehrin uzun yıllar içme suyu ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Şehre alternatif su kaynakları bulan Çorum Belediyesi, bir yandan da mevcut kaynakların kurumaması için projeler hayata geçirdi.

Kar kalınlığının 25 santimetreye ulaştığı kent merkezinde karla mücadele çalışmalarına başlayan Çorum Belediyesi, toplanan kar birikintilerini iş makineleriyle Çomar Barajı havzasına taşıdı. Belediyeden alınan bilgiye göre, karla mücadele çalışmaları kapsamında toplanan yaklaşık 10 bin kamyon kar, Çorum Barajı havzasına taşındı.

You may also like

More in Gündem